Straatkunst Fotografie
Ik heb gekozen voor de genres:
-
Graffiti
- Wildbreien
Grafitti
Graffiti zijn afbeeldingen of teksten die op straat met verf, verfstiften of inkt zijn aangebracht.
De Romeinen schreven op hun muren en monumenten. Dit waren vooral politieke uitspraken en aankondigingen van gladiatorenspelen. Ook Vikingen brachten graffiti aan.
Begin jaren tachtig werd de graffiti bekend in Europa. In Nederland had graffiti haar hoogtepunt tussen 1985 en 1995
Snel aangebrachte 'handtekeningen' worden tags genoemd. Een throw-up is een grote uitgewerkte tag met een of twee kleuren. Tags zijn korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend. Vaak zie je velen tags tegelijk gespoten.
Graffiti op straat worden meestal aangebracht met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten, afbeeldingen of tags.
Op sommige plekken kan je graffitiworkshops volgen, bijvoorbeeld in buurthuizen en tijdens festivals. In grote delen van de wereld word graffiti minder gewaardeerd en als vandalisme beschouwd. Graffiti word gezien als belangrijk onderdeel van de hiphop-cultuur.

Aan de tafel hiernaast kun je zien dat graffiti mooi kan zijn, zonder dat je gebouwen of muren onnodig beklad. Deze foto is gemaakt in Leuven.

Wildbreien
Wildbreien is een oude vorm van street art. Het is ontstaan in 2005 in Texas.
De groep Knitta Please begon met het ophangen van breiwerkjes. Zij vonden het zonden als ze hun breiwerken weggooide, daarom hingen ze het op om de stad kleur en warmte te geven. Deze groep werd later door het stadsbestuur uitgenodigd om alle bomen langs Allen Parkway in te pakken met hun breiwerk.
Met wildbreien breien, haken of naaien mensen lapjes aan elkaar. Met wildbreien willen mensen objecten versieren. Dit kunnen bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken of ander straatmeubilair zijn. Het inpakken van een voorwerp wordt bombing genoemd. Soms laat de maker een etiket achter op het breiwerk, zo weet iedereen dat het zijn werk is.
Wat een voordeel is aan deze moderne vorm van graffiti, is dat het makkelijk te verwijderen is. Zo is het dus ook geen vandalisme. Wildbreien heeft zich de laatste jaren over de hele wereld verspreid bijvoorbeeld in: Londen,Berlijn, Melbourne, Nederland en België. Bombings komen nu zelfs op de Chinese muur voor!

Deze foto's van wildbreien heb ik gemaakt ik Leuven

Dit zijn mijn zelfgemaakte foto's van straatkunst.
Op deze foto zie je een bankje waar allemaal gaten in zitten. Het is een ander bankje dan je normaal ziet. Ik vind dat erg leuk gemaakt en daarom behoort dit bankje tot mijn mooie straatkunst.
Dit vind ik persoonlijk erg mooie graffiti. Je kan zien dat er aandacht aan besteed is en dat het geen snelle krabbel is. Deze foto behoort tot mijn mooie straatkunst.
Deze foto is genomen in Rome. Hier stonden wij met een levend standbeeld op de foto. Wat ik grappig vind aan een levendstandbeeld is dat hij laat zien dat je de straatkunst zelf kunt zijn. Ik vind alleen wel dat er leukere levende standbeelden zijn, daarom behoort deze foto tot mijn minder mooie straatkunst.
Deze foto heb ik genomen in Leuven. Je ziet hier een sticker en tags op de muur. Het poppetje vind ik een beetje angstaanjagend...en de tags vind ik ook niet heel bijzonder. Deze foto behoort daarom tot mijn minder mooie straatkunst.
Deze foto is genomen voor mijn oude basisschool. Er zijn gekleurde stippen op de grond aangebracht om de school wat op te fleuren. Dit vind ik erg leuk bedacht! Dit behoort dus tot mijn mooie straatkunst.
Ook deze foto is weer in Leuven genomen. Je ziet hier een smiley die is gemaakt van graffiti. Ik vind het zonden dat de confettie op de muur is geplakt, want als het gaat regenen word het waarschijnlijk alleen maar vies. Deze kunst behoort tot mijn minder mooie straatkunst.
Straatkunst
Straatkunst is ontstaan in de jaren 70. Het werd toen alleen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken.
Een bekende straatkunsternaar uit Nederland is Leon Keer. Kunstenaar Leon Keer maakt 3D-tekeningen op straat. Behalve 3D straatkunst maakt hij ook 2D schilderijen. Dat doet hij is zijn studio in Utrecht. De kunsternaar wil zich niet vastleggen op één stijl of één techniek. Leon leerde schilderen in de praktijk door het ontwerpen en uitvoeren van grote reclamemuurschilderingen voor multinationals als Coca Cola, Schweppes, Heineken, Red Bull, Reef, Evian, Royal Club en Rémy Martin.
Straatkunst werd als kunst gezien toen Banksy populair begon te worden en exposities begon te houden. Banksy was een bekende kunstenaar.
Ik vind niet alle straatkunst behoren tot kunst, omdat als ergens stickerers op worden geplakt zie ik dit niet echt als straatkunst. Maar schilderingen op de muur vind ik wel weer bij de straatkunst horen.

Slinkachu&Cordal
Slinkachu is een Britse straatartiest die een andere betekenis geeft aan streetart. Hij houdt zich niet erg bezig met schilderwerken of met maken van kunstwerken. Slinkachu heeft zich gespecialiseerd in het maken van miniaturen. Hij gebruikt plaatsen in de stad, in de natuur of in woningen om kunstwerken te maken, met en poppetjes een heel klein formaat.

De titel van deze foto is 'the last resort'gemaakt door Slinkachu in 2011. Er zijn verschillende soorten materiaal gebruikt bij voor dit kunstwerk bijvoorbeeld; een tennisbal, plastic en water. Op de foto is in het klein een eiland afgebeeld omringd met water. Ik word eigenlijk wel blij als ik de foto bekijk. Bijna iedereen vind het fijn om lekker op vakantie te zijn met palmbomen en aan het water. Wat mij opvalt is dat er weinig poppetjes op de tennisbal staan, dus ik denk dat het een onbewoond eiland is. Om het eiland bevind zich alleen maar water en zo te zien hebben de poppetjes het lekker warm. De foto is figuratief-realistisch. De foto kan namelijk de werkelijkheid voorstellen. Het licht in de tekening is meelicht en er zijn vooral secundaire kleuren gebruikt, dit betekend dat er een koud-warm contrast is. De vormen in de tekening zijn open. Het eiland op de foto is in het midden afgebeeld, daarom is het een centrale compositie.
Ik vind het een erg leuk kunstwerk, waar ik persoonlijk erg blij van word. Wat ik er vooral mooi aan vind is dat de achtergrond minder scherp is gemaakt dan de voorgrond, hierdoor komt het eiland mooi uit het plaatje. Wat ik minder goed gemaakt vind, is eigenlijk niks. Ik vind het een heel leuk kunstwerk!

De titel van dit kunstwerk is: Politici keuvelen over stijging zeespiegel. Dit kunstwerk bestaat uit allemaal kleine beeldjes. Isaac Cordal heeft dit kunstwerk in 2011 gemaakt. Ik vind dit kunstwerk erg inspirerend, alleen snap ik niet meteen wat ermee bedoeld word zonder de beschrijving erbij gelezen te hebben. De beeldjes stellen een groep politici voor die aan het vergaderen zijn terwijl de zeespiegel stijgt. Wat ik in de foto zie is een grote groep mannen. Het lijkt of er ook een paar verdrinken. De mannen zijn allemaal netjes gekleed en de meeste zijn kaal. De foto is figurarief-realistisch, want het kan met de werkelijkheid vergeleken worden. Er is in deze foto gebruik gemaakt van schaduwen, hierdoor word het effect op de beeldjes mooier. Het kunstwerk bestaat uit tetiare kleuren en heeft een licht-donker contrast. De vormen zijn open en gesloten, de mannetjes zitten aan elkaar vast maar zijn toch los van elkaar te zien. Er is een centrale compositie, omdat de mannetes in het middenpunt van de foto staan.
Ik vind het mooi dat de mannetjes zo appart uit de tekening komen, door de schaduwen en verschillende grote ziet de foto er speciaal uit. Wat ik minder goed gelukt vind is de manier waarop de mannetjes zijn neergezet. Ik vind het niet duidelijk.
Foto's maken
Bij het laatste onderdeel van deze opdracht moest ik vijf foto's maken van zwerfafval, zelf een foto maken gebasseerd op het werk van Slickachu en Cordal en vijf foto's maken van omgevingen waar ik de foto's eventueel zou kunnen maken.
De foto's hieronder zijn foto's van zwerfafval.
Dit zijn de foto's van de omgevingen waar ik eventueel mijn foto's van Slinkachu en Cordal zou kunnen maken.
Dit zijn de foto's die ik heb gemaakt gebasseerd op Slinkachu en Cordal.
Deze foto is gebasseerd op het werk van Slickachu. Slinkachu maakte met kleine poppetjes onderanderen foto's in de natuur. De boodschap van deze foto is; Pluk de dag!
Dit is een foto van verder af genomen.
Deze foto is gebasseerd op de kunst van Cordal. Ik heb met kleine poppetjes en afval uitgebeeld dat er mensen zijn die bijna geen geld hebben en die dus uit de vuilnisbak eten, maar dat er ook mensen zijn die in de duurste auto's rijden. Dit kan zorgen voor problemen in onze samenleving en daar maakte Cordal ook kunstwerken van.
Dit is een foto van verder af genomen.
Dit was mijn opdracht over straatkunst. Ik heb er erg mijn best voor gedaan en zoveel mogelijk foto's gemaakt. Hopelijk vond u het leuk om te zien!
Maak jouw eigen website met JouwWeb